ACHÁT

FAJTÁI:

  • Zöld achát, Barack achát, Botswanai achát
  • Kék csipkeachát
  • Dendrites achát (faachát)
  • Mohaachát
  • Tűzachát

SZÍN

Színtelen, tejszerű fehér, szürke, kék, zöld, rózsaszín, barna, gyakran mesterségesen színezett

HOROSZKÓP

Ikrek, Bika, Rák, Skorpió

JELLEGZETESSÉGEI

Az achátok leföldelő kövek; érzelmi, fizikai és intellektuális egyensúlyt teremtenek. Segítik a fizikai energia összpontosítását és stabilizálását.

Az achát ereje összhangba hozza a pozitív és a negatív erőket, amelyek egyensúlyban tartják az Univerzumot. Enyhülést adó és nyugtató kő. Lassan, de annál hatékonyabban dolgozik.

Pszichológiailag:

Az achát finoman elősegíti önmagunk elfogadását, ami aztán erősíti az önbizalmunkat. Jótékonyan hat az önelemzésre és a rejtett körülmények felismerésére; ráirányítja a figyelmünket bármilyen rendellenességre, amelyik megakadályozza, hogy minden tekintetben jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Az achát növeli a szellemi tevékenységet, mivel fejleszti a figyelemösszpontosítást, a felfogást és az elemzőképességet, így könnyebben találjuk meg a gyakorlati megoldásokat. Az achát igazságszeretete támogat abban, hogy kiálljunk az igazunk mellett. Az achát más áttetsző kristályokkal együtt serkenti az emlékezetet.

Érzelmileg:

Ez a kristály győzedelmeskedik a negatív beállítottságon és a szívfájdalmon. Csillapítja az elfojtott haragot, táplálja a szeretetet és a bátorságot az újrakezdéshez. Bármilyen érzelmi sérülésre hasznos. A belső feszültség oldásával biztonságérzetet kelt.

Spirituálisán:

Fokozza a tudatot, a kötődést a kollektív tudathoz és az élet rendkívüliségének tudatát. Elősegíti a békés szemlélődést és az élettapasztalatok hasznosítását, ami spiritualitás fejlődéshez és belső stabilitáshoz vezet.

GYÓGYHATÁSA

Az achát stabilizálja az aurát, elnyeli és átalakítja a negatív energiákat. Tisztító hatása fizikai és érzelmi szinten erőteljes. A szívre helyezve jótékonyan hat az érzelmi rendellenességekre, amelyek gátolják a szeretet elfogadását. A hasra téve serkenti az emésztést és enyhíti a gyomorhurutot. Gyógyítja a szemet, a gyomrot és a méhet, tisztítja a nyirokrendszert és a hasnyálmirigyet, erősíti a hajszálereket, orvosolja a bőrbetegségeket.

ALKALMAZÁSA

Viseljük magunkon, helyezzük a megfelelő testrészre.

KÜLÖNLEGES SZÍNEK ÉS TÍPUSOK

Az általános tulajdonságok mellett a következő színeknek egyedi tulajdonságaik is vannak:

Kék-zöld achát általában mesterségesen készített üveg, és nincsenek gyógyító tulajdonságai.

Zöld achát

Csakra

Szívcsakra

Növeli a szellemi és az érzelmi rugalmasságot, erősíti a döntéshozatalt. Hasznos a nézeteltéréseket tisztázó vitákban.  Segít megelőzni az aranyér, a polipok és sipolyok kialakulását, fájdalomcsillapító hatású, enyhíti a túlterhelés miatt kialakult térdízületi gyulladás. Jótékony hatással van az idegekre.

Barack achát

Csakra

Szakrális csakra és napfonat csakra

Elmélyíti a szeretetet a szülő és a gyermek között. Az optimális hatás érdekében tegyük a szívünk fölé!  Érelmeszesedés ellen hat, továbbá serkenti az anyagcserét és a keringést. Csillapítja a mániás depresszióval járó kedélyingadozásokat; növeli az állóképességet; fokozza az önbecsülést.

Botswanai achát

Csakra

Gyökércsakra, amulett

Kizárólag Botswanában található, kitűnő mindazok számára, akik kapcsolatban állnak a tűzzel és a füsttel. Előnyös a dohányosoknak és azoknak is, akik le akarnak szokni a dohányzásról. A botswanai achát meghozza a megoldásokat a problémákra, nem hagy rágódni rajtuk. Segíti ismeretlen területek és saját kreativitásunk felfedezését. Szellemi szinten előmozdítja, hogy összefüggéseiben lássuk a dolgokat. Érzelmi szinten, oldja az elfojtást. Gyakran vannak kerek és ovális zárványai, s mivel a színe szürke, a formája kerekded, nagyon hasonlít az emberi agyra, amellyel együtt rezeg. Különösen abban hasznos, hogy segíti a szervezetben az oxigén felszívódását, aminek elsősorban a keringési rendszer és a bőr látja előnyét. Segít a szembetegségeken, serkenti a béltevékenységet és csillapítja a gyomorpanaszokat.  Csillapítólag hat a kedélyingadozásokra is. A várandósok amulettjének tartják.

 

KÉK CSIPKEACHÁT

SZÍN

Világoskék, fehér vagy sötétebb csíkokkal

HOROSZKÓP

Ikrek, Bika, Rák, Skorpió

EGYEDI TULAJDONSÁGOK

A kék csipkeachát csodálatos gyógyító kő. Finom energiája csillapító és nyugtató, megteremti az elme békéjét. Különösen a torokcsakra aktiválásában és gyógyításában hatásos; engedi a gondolatok és az érzelmek szabad kifejezését. Megnyitja a magasabb rendű energiák megtapasztalásához vezető utat. Ez az egyik legjobban gondoskodó és támogató kő. Megszünteti a haragot, a fertőzést, a gyulladást és a lázat.

Pszichológiailag:

A kék csipkeachát megakadályozza az érzelmek visszafogását és elfojtását, ami a bírálattól és a visszautasítástól való félelemből ered. A bírálat gyakran van jelen a szülő-gyerek kapcsolatban, gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Ennek eredményeként az érzelmeinket megtartjuk magunknak, az önkifejezés hiánya pedig blokkolja a torokcsakrát és hatással lehet a mellkasra is, azért van olyan érzésünk, mintha azonnal megfulladnánk. Ez a kristály kíméletesen oldja a régi elfojtás mintákat, és elősegíti egy új kifejezésmód kialakítását. Különösen hasznos segítség a férfiaknak érzékenységük és természetességérzetük felszabadításában, elfogadásában.

Mentálisan:

A kék csipkeachát támogatja a gondolatok és az érzelmek szavakba öntését, és semlegesíti a szellemi stresszt.

Érzelmileg:

A kő nyugodt energiái megszüntetik a haragérzetet.

Spirituálisán:

Ez az achát tisztítja a torokcsakrát, így kifejezhetővé válnak a legmagasabb rendű spirituális igazságok. Ez az a kő, amelyik a gondolatokat a spirituális rezgéshez kapcsolja, és mélységes nyugalmat hoz.

GYÓGYHATÁSA

A kék csipkeachát hatásos torokgyógyító. Annak a sajátosságának köszönhetően, hogy megszünteti az önkifejezés blokkját, orvosolja a váll- és a nyakproblémákat, a pajzsmirigy elégtelen működését, valamint a torok és a nyirok fertőzéseit. Mérsékli a lázat, oldja az idegrendszeri elzáródásokat, kezeli az ízületi gyulladást és a csont deformitásait, mert erősíti a csontozatot és gyógyítja a törést. Jótékonyan hat a hajszálerekre és a hasnyálmirigyre. Elixírként jó hatással van az agyvízzel kapcsolatos egyensúlyproblémákra és a vízfejűségre. Ezt a kristályt alkalmazzák a hanggal történő gyógyításnál is.

 

DENDRITES ACHÁT /FAACHÁT/    

           

SZÍN

Színtelen, barna, zöld.

CSAKRA

Napfonat csakra

HOROSZKÓP

Ikrek, Bika, Rák, Skorpió

EGYEDI TULAJDONSÁGOK

A dendrites achát a bőség köveként ismert: gazdagságot és teljességet hoz az élet minden területén, beleértve az üzletet és a mezőgazdaságot is. Használható a terméshozam növelésére vagy a dísznövények egészségének megőrzésére.

Ez a kristály – mind belül, mind kívül – békés környezetet teremt, hozzásegít ahhoz, hogy élvezzünk minden pillanatot. Különösen a növényekkel van nagyon erős kapcsolata, és lehetővé teszi, hogy szót értsünk velük. Persze ez attól is függ, hogy milyen kapcsolatban állunk a földdel. De bárhogy is használjuk, a dendrites achát lassan dolgozik, és időbe telik, amíg teljes mértékben kifejti hatását.

Pszichológiailag:

Ez a kristály ahhoz ad támogatást, hogy küzdelmes és zűrzavaros időszakokban se billenjünk ki az egyensúlyunkból, stabilitást biztosít. Kitartóvá tesz, és azzal a képességgel lát el, hogy a nehézségeket kihívásként éljük meg.

Spirituálisán:

A dendrites achát arra ösztönöz, hogy az idő múlásával se veszítsük el a kapcsolatot a gyökereinkkel. Megnyitja és összehangolja a csakrákat, valamint képessé teszi őket arra, hogy együttműködjenek a magasabb rendű tudattal.

GYÓGYHATÁSA

Aktivál, élénkít és regenerál, továbbá elősegíti a salakanyagok kiválasztását. Segít leküzdeni a testi-lelki közelségtől való félelmet. Az érzékeken túli szinten a dendrites achát jótékonyan hat azokra a rendellenességekre, amelyeket a csakrák kiegyensúlyozatlanságai okoznak. A testen belül együtt rezeg mindennel, ami ágszerű, például az erekkel és az idegekkel. Gyógyítja az idegrendszert és betegségeit, így a neuralgiát is. Kezeli a csontozat elváltozásait, és összehangolja azzal a fizikai tevékenységgel, amelyet végzünk. Visszafordítja a hajszálerek károsodását, és serkenti a keringési rendszert. A sérülés vagy a fájdalom helyére téve gondoskodik a fájdalom enyhüléséről. Nagy hasznát vehetjük a növények, sőt a föld gyógyításában is.

 

MOHAACHÁT

Lásd, a részletes leírást az M betű alatt a Mohaachátra kattintva.

 

TŰZACHÁT

SZÍN

Barnásvörös, narancssárga, kék, zöld

CSAKRA

Gyökércsakra

HOROSZKÓP

Ikrek, Bika, Rák, Skorpió

EGYEDI TULAJDONSÁGOK

A tűzachát elmélyült kapcsolatban áll a földdel, energiái nyugalmat, biztonságot és sértetlenséget biztosítanak. Leföldelő képessége erős, támogatást nyújt a nehéz időkben. Meghatározó a védelmező szerepe, különösen a rosszindulattal szemben. Védőpajzsot épít a test köré, ami az ártó szándékot visszafordítja, így aki rosszat kívánt másnak, maga győződhet meg a hatásról.

Fizikailag:

Amint azt a neve is jelzi, a tűzachát az ősi tűzelemhez tartozik, jótékonyan hat a szexualitásra, ösztönzi a gyökércsakra működését, minden szinten serkenti az életerőt.

Pszichológiailag:

Ez a kristály eloszlatja a félelmet, és mélyen gyökerező biztonságérzetet táplál belénk. A tűzachát viselése megkönnyíti az önvizsgálatot, belső problémáink megoldását. Segíti a kielégíthetetlen és romboló vágyak legyőzését, hasznos lehet a különféle függőségek kezelésében.

Spirituálisán:

Ez az oltalmazó kő elősegíti a relaxációt, így a test teljesen ellazulhat, és erősíti a meditációt. Úgy tartják, a tökéletességet testesíti meg. Spirituális erőt csepegtet belénk, és hozzájárul a tudat fejlődéséhez.

GYÓGYHATÁSA

Csillapítja az altesti panaszokat és görcsöket, szabályozza a hormonháztartást. Segít leküzdeni a szorongást és a félelmeket, illetve helyreállítani a lelki békét. Ez a kő gyógyítja a gyomrot, az ideg- és az endokrinrendszert, valamint a keringési zavarokat. Jótékonyan hat a szemre, erősíti a sötétben való tájékozódást, valamint tisztítja a látást belső, megérző szinten és külső, fizikai szinten egyaránt. Csökkentve a hőhullámot és megszünteti a forróságot a testben. A tűzachát életerővel tölti fel a testet, és megakadályozza az energia kiapadását. Tegyük a lemerült csakrára, s finoman visszakapcsolja az energiaáramlásba. Energiával tölti fel az aurát.

ALKALMAZÁSA

A tűzachátot hosszú időn át viselhetjük, illetve tegyük a testen vagy a fejen a megfelelő pontra.